Esimene sushi maki

P1030475Jap.. tegin täna esimest korda elus sushit.

See huvi tekkis mul siis kui seoses kendo laagriga käisime kambaga Tasku sushi restoranis. Sest ajast olen ma omal käel teinud Miso suppi, tarbinud Asahi riisiõlut ning muud sellist. Nüüd otsustasin lõpuks ka sushi tegemise ära proovida. Allpool on täpsem kirjeldus ning ka pildid.

Kõigepealt toon ma ära asjad, mis olin varem Tallinnas shopates valmis muretsenud:

  • üks bambusmatt sushi rullimiseks
  • viis nori (merevetikas) lehte
  • 350 g ingverit (purgis)
  • 1 kg pudruriisi
  • 1 kurk
  • 1 komplekt õrnalt soolatud lõhet
  • 1 avokaado
  • 300 ml sushi sojakastet
  • 1 tuub (75g) wasabi möksi
  • 2×0.33 l Asahi riisiõlut

Peale selle konsulteerisin mitmeid kordi teadjamate inimestega. Siinjuures tänaks oma õde, Grettat ja Greetet näpunäidete eest.

Järgnevalt toon ära kõik sushi valmistamise sammud, nende tulemuse ning selle mis sealjuures metsa läks:

Kõigepealt keetsin riisi. Mind oli küll hoiatatud, et riisi ei tohi mingil juhul segada ega isegi potilt kaant maha võtta. Lisaks oli tungivalt soovitatud kasutada riisiäädikat, et riis rohkem tükkis püsiks. Riisiäädikat mul ei olnud, ning ma ei tahtnud riskida poole kilo riisi potti põhja kõrvetamisega. Seetõttu ma hülgasin need näpunäited ja SEGASIN……. päris korralikult ;)

Tulemus: poes müüdav pudruriis jääb väga korralikult tükki ka siis kui järgida pakendil olevaid näpunäiteid. Minul valmis riis väga hästi, kuigi ma seda korduvalt segasin ja äädikat ei kasutanud.
Aia taha: ma panin ikka väga palju riisi potti. Tegelikult kasutasin ma sellest ainult 1/10. Tegelt ka… pange 1 cm riisi poti põhja ja teil on seda maa-ilm.

Kui olin riisiga valmis saanud, siis pidi sellel jahtuda laskma. Seks soovitati katta liud või taldrik sentimeetrise riisi kihiga, et see saaks ühtlaselt jahtuda.

Tulemus: väga hea nõuanne… ühtlaselt tervele taldrikule kantud riis jahtub kiiresti, lisaks on seda hiljem hea norile panna.
Aia taha: üritasin alguses riisi kausis jahutada… tulemus oli see et pealt jahtus ära, aga alt oli tulikuum. Jahutage riisi taldrikul või liual.

Samal ajal kui riis jahtus lõikasin kurki ja avokaadot ja lõhet. Mõte on selles et lõigatud tükid kanda pikkupidi riisile. Tegelikult võite te aga igasuguse kujuga tükke lõigata, peaasi kui te need riisile asetades pikkupidi panete.

Tulemus: great success
Aia taha: midagi, see on liiga lihtne

P1030477Peale seda rullisin lauale bambusmati ja panin sinna peale nori (sellesama vetika, mis algul rohelist, aga hiljem musta värvi on). Siis panin sinna umbes 0.7 cm paksuselt riisi ja need viilutatud asjad.

Tulemus: ei ole raske üldse. Tegelikult on nii, et sa võtadki riisi jahtumistaldrikult suht suurte tükkidena ning paned norile ümber. Üldiselt läks sellega korda

Aia taha: läksin juurviljadega natuke liiale, pigem oleks võinud rohkem kala panna. Lisaks unustasin wasabit panna!!!

P1030478 Siis niisutasin nori ühe ääre ära ning rullisin sushi kokku. Norit on vaja äärest niisutada selleks, et ta rullimisel teise otsaga kokku kleepuks, nii ei valgu ta laiali.

Tulemus: pmst sain edukalt rullitud. Rullimine iseenesest ei ole raske. Nori on ka suhteliselt raskesti purunev, niiet võib asjale ka jõuga läheneda.
Aia taha: olin liiga palju riisi pannud, seepärast ei saanud üks ots teisega kokku. Teinekord jätke sealt “kleepimise” otsast mingi 2 cm ilma riisita tühja ruumi. Mina pidin selle kleepuva riisi sealt lihtsalt ära kaapima, õnneks pidas nori vastu.

P1030480 Järgmisena sõtkusin ma sushi ümara vormi kandiliseks (ülemisel pildil) ning pressisin järjest kõiki külgi nii 2 min kokku. Siis võtsin ta bambusmatist välja ja panin taldrikule. Kuna otstest pungitas sisu välja (sõtkumise tulemus) siis lõikasin selle täpselt nori otsast ära.

Tulemus: see riis ja nori hoidsid väga hästi vormi. Tegelikult oleks ma võinud teda mingi 5 min niisama seal bambuse sees hoida ja ta olekski niimoodi ära “kivistunud”. Aga ta hoidis mul niisamagi lõpuni vormi
Aia taha: peaaegu mitte midagi. Olin seda bambusmatti natuke halvasti sättinud, seepärast jäi ühe külje peale väike aste sisse

P1030481 Siis lõikasin selle “vorsti” pooleks ja need omakorda ja need omakorda pooleks, niiet tekkis 8 võrdse suurusega tükki. Lõikamisel on erakordselt tähtis kasutada väga teravat nuga ja see enne märjaks teha, et riis sinna külge ei kleepuks.

Tulemus: sain enam-vähem kenasti lõigatud. Pesin noa kleepuvast riisist IGA lõike järel

Aia taha: mul oli suht kehv nuga (Maximast 10 krooni eest ostetud) ja seetõttu surus ta kogu sisu allapoole. Väga tähtis on ka see, et lõikamisel jääks nori ühenduskoht alla, siis ei lähe ta lahti. Kusjuures ja pildilt on näha et ma oleks võinud enne julgemalt kala panna.

P1030482 Ja siis oligi pmst kõik. Kasutasin sama taldrikut (sest teine oli pesus) ja lisasin sinna juurde törtsu wasabit, ingverit ja ka kalamarja (mitte kohustuslik). Spetsiaalsele alusele valasin sojakastet. Külmast võtsin kaks Asahi õlut, mida jõin pudelist (puudus klaas).

Tulemus: väga maitsev, ükski tükk ei lagunenud kordagi ära, kalamari sushi peale ja kõrvale on muuseas VÄGA hea!!! Riisiõlu Asahi sobib suht hästi sushi kõrvale, kuid järgmine kord proovin kogemuse mõttes rohelist teed
Aia taha: Panin liiga palju sojakastet ja ingverit, mõlemat jäi üle, tundsin puudust wasabist sushi sees (mainisin ka ülal)

Muud poldki. Täitsa huvitav kogemus oli. Nüüd hakkan edaspidi ka muude koostisosadega eksperimenteerima.

P1030483 P1030484

5,349 Responses to “Esimene sushi maki”

  1. ACX said:

    Nov 19, 08 at 23:19

    ma mõtlesin starterit battery asemel jooma hakata
    annan teada kuidas läheb….

  2. velance said:

    Nov 20, 08 at 2:23

    selline ülesanne võib sul vabalt veriselt lõppeda, ACX. Pigem hangi endale blogi kuhu sa iga päev endast pilte üles paneks, niiet kõik näeks kuidas sa batterypuudusest vaikselt kustud. Muidugi, ma võin sulle siia kasutaja teha, siis saaks me siit su mordat vaadata ;)

  3. ACX said:

    Nov 20, 08 at 8:24

    naaa I’m ok

  4. G. said:

    Nov 20, 08 at 13:14

    kui ma kuulsin, et sa sushit hakkad tegema, siis ma siiralt arvasin, et tagajärg on midagi kurvemat. ma vist eksisin. hea töö (pildi järgi).

  5. sis said:

    Nov 20, 08 at 17:33

    täitsa vinksvonks näeb välja! ja meeletu isu tekib.. :D